جنگل فندقلو اردبیل دیار دشت های بابونه و لاله های داغدار

به گزارش ذهن خاکستری، جنگل فندقلو را از نزدیک دیده ام و بخواهم فقط سه جا را برای سفر به اردبیل پیشنهاد بدهم، جنگل فندقلو اردبیل حتما یکی از آن ها است! فاصله تهران تا جنگل فندقلو 626 کیلومتر است. آب و هوای جنگل فندقلو در بهار و تا اواسط تابستان خیلی خنک می گردد و به نظرم برترین زمان سفر به جنگل فندقلو هم همین موقع هاست.

جنگل فندقلو اردبیل دیار دشت های بابونه و لاله های داغدار

حالا اگر دوست دارید بدانید که جنگل فندقلو دقیقا کجاست و چطور باید به آن برسید و دوست دارید با امکانات موجود در جنگل فندقلوی اردبیل و زیبایی های آن بیشتر آشنا شوید در این مقاله با من و مجله گردشگری خبرنگاران همسفر شوید.

جنگل فندقلو کجاست؟

فندقلو یک جنگل دیدنیی در شرق اردبیل است که در فاصله 10 کیلومتری جنوب شهرستان نمین نهاده شده است.

مسیر جنگل فندقلو از تهران چطور است؟

کوتاه ترین مسیر برای رسیدن به فندقلو از تهران، مسیر تهران-سرچم است که تقریبا 8 ساعت در راه هستید. مسیر جنگل فندقلو از تهران، از بزرگراه کرج-قزوین شروع می گردد. در این مسیر از کنار شهرهای کرج، قزوین و زنجان عبور می کنید و بعد از حدود 45 دقیقه رانندگی از اردبیل به سمت نمین، به جنگل فندقلو می رسید.

جاهای دیدنی جنگل فندقلو کجاها هستند؟

دریاچه سوها، دشت گل های بابونه، آب گرم مشه سویی و تله کابین فندقلو از جاهای دیدنی جنگل فندقلو اردبیل هستند.

در بازدید از جنگل فندقلو کجا اقامت کنیم؟

داخل جنگل فندقلو، اقامتگاه ها و کلبه های چوبی جمع وجوری وجود دارد که برای اقامت یکی دو روزه می توانید روی آن ها حساب کنید.

برترین فصل سفر به جنگل فندقلو کدام است؟

اواسط بهار تا نیمه تابستان، برترین فصل برای سفر به فندقلو است.

معرفی کلی جنگل فندقلو

فندقلو یکی از جاهای دیدنی اردبیل است که هم در بین گردشگران هم میان مردم اردبیل، کلی هوادار دارد و یکی از پاتوق های اصلی اردبیلی ها برای گذراندن تعطیلات آخر هفته در کنار خانواده است.

بیشتر از نصف منطقه جنگل فندقلو (حدود سه چهارم) را مراتع و دشت های وسیعی شکل می دهند که در فصل بهار به گُل می نشینند و رنگ ولعاب زیبایی به منطقه اضافه می نمایند. یک چهارم به جای مانده هم منطقه ها جنگلی هستند که با درختان فندق و تمشک و گیلدیگ و… پر شده اند.

در سال 1389 بود که طرح رهاسازی مارال ها در جنگل فندقلو کلید خورد و در حال حاضر 11 راس مارال در منطقه ای محافظت شده داخل این جنگل زندگی می نمایند. ناگفته نماند که از همان سال هم جنگل فندقلو در فهرست میراث جهانی یونسکو نهاده شد.

جنگل فندقلو برای هر سلیقه ای یک پیشنهاد مهیج برای خوشگذرانی دارد؛ اگر اسکی باز حرفه ای هستید اسکی در پیست چمن فندقلو، اگر اهل آبتنی و شنا کردن هستید چشمه و آبگرم مشه سویی، اگر آدمِ طبیعت و طبیعت گردی هستید پیاده روی و گشت وگذار در مراتع و جنگل های فندقلو، تجربه سفر به جنگل فندقلو اردبیل را به یادماندنی تر می نماید.

اگر ماجراجوتر از این حرف ها هستید و سرگرمی هیجان انگیزتری می خواهید، تله کابین جنگل فندقلو را امتحان کنید که تا گردنه حیران امتداد دارد.

درصورتی هم اهل هیچ کدام از این گروه ها نیستید، می توانید داخل جنگل فندقلو یا دشت های همان حوالی بساط یک دورهمی ساده و باصفا را بچینید و از دیدنی چشم انداز ها اطراف تان و تنفس هوای پاکی که مثلش را در هیچ جایی پیدا نمی کنید، لذت ببرید!

قدمت جنگل فندقلو چقدر است؟

جنگل فندقلو، بخشی از جنگل های هیرکانی داخل ایران است که از شهرستان نمین (یکی از شهرستان های استان اردبیل) تا گیلداغ استان گلستان کشیده شده است.

گفته می گردد که جنگل فندقلو از قدیمی ترین جنگل های ایران است. منظورم از قدیمی بودن 400 یا 500 یا حتی هزار سال نیست؛ جنگل های هیرکانی فندقلو، کمِ کم 25 تا 50 میلیون سال قدمت دارند و یکی از ارزشمندترین گنجینه های کرۀ زمین محسوب می شوند!

واقعا چه چیزی مجذوب کننده تر از این که وارد جنگلی شوید که از عصر یخبندان جان سالم به در برده و در قرن 21 هنوز پابرجاست و با مهر از شما میزبانی می نماید؟

علت نام گذاری این جنگل؟

جنگل فندقلو، همانطور که از نام آن حدس زده اید، پر است از درختان سخاوتمند و پربار فندق! به خاطر همین هم نام فندقلو روی این جنگل مانده است. البته درختان دیگری هم در این جنگل وجود دارد، اما چون از خیلی سال های پیش، فروش فندق این جنگل ، منبع عایدی محلی ها بوده به همین نام هم شناخته شده است.

محلی ها به این جنگل مِشه به معنی جنگل و فیندیقلی که همان تلفظ ترکی فندقلو است، هم می گویند.

موقعیت جغرافیایی جنگل فندقلو

جنگل فندقلو ادامه جنگل های هیرکانی چند میلیون ساله شمال کشور است که از قسمت کوچکی از استان گیلان شروع می گردد و تا شرق استان اردبیل را می پوشاند.

جنگل فندقلو اردبیل از سمت غرب به روستای آبی بیگلو، ننه کران، کریم کندی، مهدی پستی، دگرماندرق، از سمت شرق به گردنه حیران، از سمت شمال به جاده قدیمی اردبیل-آستارا، روستای آرپا تپه، روستای خانقاه علیا و سفلی و از سمت جنوب به کوه خان بلاغی و روستاهای نیارق منتهی می گردد.

آب وهوای جنگل فندقلو

با این که جنگل فندقلو دنباله جنگل های هیرکانی گیلان است، اما آب وهوایش هیچ شباهتی به جنگل های گرمسیری و هوای شرجی و مرطوب گیلان ندارد.

جنگل فندقلو 1850 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و جزو منطقه ها کوهستانی به شمار میرود. البته کمی از رطوبت گیلان هم در این جنگل ها حس می گردد که ترکیبش با هوای سرد و خشک اردبیل معرکه می گردد! به همین دلیل هم است که در بیشتر مواقع سال جنگل در هوای مه گرفته دلنشینی فرومی رود.

در فصل بهار و از ماه های اردیبهشت و خرداد طبیعت جنگل فندقلو جان دوباره می گیرد و همه جا با گل های خوش رنگ شقایق و بابونه آراسته می شوند. بهار دوم فندقلو در اوایل پاییز است. در این فصل درختان فندق به بار می نشینند و انواع دیگری از گونه های گیاهی دشت ها را پر می نمایند.

از آنجایی که جنگل فندقلو در منطقه ای کوهستانی نهاده شده است، برف و باران زیادی در این منطقه می بارد؛ مخصوصا در پاییز و زمستان.

دمای هوا در جنگل فندقلو در شش ماه اول سال خنک و مطبوع و در پاییز و زمستان سرد و کوهستانی است. دمای هوا در شب پایین تر هم می آید؛ تا جایی که شاید مجبور شوید در چله تابستان لباس گرم بپوشید!

با وجود هوای خنک جنگل فندقلو چیزی که درمورد آب هوای این جنگل جالب است، آفتاب گرم و سوزان تابستانش است. نمی دانم چه حکمتی دارد که آدم فکر می نماید در فندقلو، خورشید از همه جا به ما نزدیک تر است! در تابستان مخصوصا وسط ظهر که خورشید عمود و مستقیم می تابد، شاید تحمل گرما برای برخی ها کمی سخت باشد که البته با وزیدن یک نسیم خنک دیگر جای شکایت باقی نمی ماند.

خلاصه این که فندقلو اردبیل منطقه ای پربارش و کوهستانی است که در بیشتر ایام سال هوای خنک و سردی دارد.

پوشش گیاهی و جانوری جنگل فندقلو

بیایید اول از گونه های گیاهی جنگل فندقلو برایتان بگویم.

هر چند نام جنگل فندقلو را به خاطر وجود درختان بی شمار فندق، فندقلو انتخاب نموده اند، ولی پوشش گیاهی این منطقه متنوع تر از این حرف هاست و درختان فندق فقط یک چهارم آن را تشکیل می دهند. در کنار درختان فندق، راش، بلوط، بیدمشک، تمشک، ممرز، ازگیل، سیب و گلابی وحشی و ترشک هم از عمده گونه های گیاهی فندقلو هستند.

دشت های اطراف جنگل فندقلو پر از گل وگیاه های خوش رنگ است که حتی دیدن آن ها از نزدیک هم حس وحال خوبی به آدم می دهد چه برسد به نشستن و قدم زدن در بین آن همه عطر و بو!

از گیاهان علفی که در فندقلو رشد می نمایند و اغلب آن ها خواص درمانی هم دارند، می گردد به بابونه، گل گاوزبان، بومادران، آویشن، سوسن چلچراغ، نسترن، خاس و بنفشه وحشی اشاره نمود.

گونه های جانوری مهم جنگل فندقلو هم مارال، خرس قهوه ای، گاومیش، سمور، کبک، عقاب طلایی، کلاغ ابلق، چکاوک و قرقاول هستند.

تجربه سرگرمیات جنگل فندقلو

علت اینکه در ابتدای مقاله گفتم جنگل فندقلو یکی از برترین جاهای دیدنی اردبیل است، این بود که جدا از چشم انداز ها مسحورنماینده و آب وهوای بی نظیرش، امکانات سرگرمیی مختلفی نیز دارد. در این بخش به چندتا از این سرگرمیات اشاره می کنیم.

- پیست اسکی روی چمن

اگر در فصل بهار به اردبیل سفر کنید، مراتع اطراف جنگل فندقلو را سبز و پر از چمن می بینید. از آنجایی که شیب این مراتع مناسب است و در بخش هایی از آن ها هیچ مانعی وجود ندارد، ورزشکاران و علاقه مندان آن را برای تمرین اسکی روی چمن انتخاب نموده اند.

ضمناً، در این مکان که ارتفاع آن 1700 متر از سطح دریاست، چندین دوره هم مسابقات اسکی روی چمن برگزار شده است. باید اضافه کنم که در فصل زمستان و پس از بارش برف، از این منطقه ها برای اسکی روی برف نیز استفاده می گردد؛ منتها امکانات آن هنوز در حد حرفه ای تکمیل نشده است.

- تله کابین حیران

با ادامه دادن جاده فندقلو و عبور از روستای مهدی پستی، می توانید به تله کابین حیران-فندقلو برسید. اما…

این مسیر در حال حاضر بسته شده و برای استفاده از تله کابین حیران و سایر خدمات آن، بهتر است از مسیر گردنه حیران بروید.

تله کابین حیران در مسیر خود از روی جنگل فندقلو هم عبور می نماید و می توانید چشم انداز زیبایی از این جنگل که در هاله ای از مه فرو رفته اند را در کنار دریای خزر و گردنه حیران دیدن کنید.

- جنگل نوردی، عکاسی و گشت وگذار در طبیعت فندقلو

حس و حال پیاده روی و گشت وگذار در مسیرهای پیچ درپیچ جنگلی را که با صدای سنجاقک ها و پرندگان آوازخوان همراه گردد، در کمتر جایی می توانید تجربه کنید.

اگر در فصل بهار به جنگل فندقلو بروید، از همان اوایل جاده فندقلو، دشت هایی سفیدپوش و بی سرانجام را مقابل چشم های خودتان می بینید. در نگاه اول شاید فکر کنید زمین با برف پوشیده شده است اما کمی که جلوتر بروید، عطر بابونه راز زمین های سفید رنگ را فاش می نماید!

چیدن یک دسته گل بابونه و عکاسی در علفزارهایی که گاهی قدشان تا بالای پای آدم هم می رسد یکی از سرگرمیات دلپذیر جنگل فندقلو اردبیل است.

- دیدنی مارال ها

یکی دیگر از سرگرمیات ساده و بی هزینه فندقلو دیدنی مارال های کوچک و بزرگ این جنگل هستند که در منطقه ای محافظت شده زندگی می نمایند. بیشتر این گوزن ها در جنگل فندقلو به دنیا آمدند و با آدم ها خو گرفته اند؛ پس با خیلی راحت می توانید از پشت فنس آن ها را ببینید.

- سورتمه، پیست کارتینگ، زیپ لاین در فندقلو

بهتر است بدانید علی رغم اطلاعاتی که در سایت های مختلف آمده است و تا جایی که من می دانم، در جنگل فندقلو سرگرمیاتی از قبیل سورتمه، پیست کارتینگ و زیپ لاین وجود ندارد. این امکانات سرگرمیی در کنار تله کابین حیران نهاده شده اند.

اگر احیانا این سرگرمیات در جنگل فندقلو وجود دارد و ما از آن ها بی خبریم، لطفا در قسمت نظرات به ما اطلاع دهید.

جاهای دیدنی نزدیک به جنگل فندقلو

اگر تا فندقلو رفتید، حیف است جاهای دیدنی نزدیک به آن را از دست بدهید. جاذبه های طبیعی و دیدنی های زیادی در اطراف این جنگل قرار گرفته است که در این بخش با چند تا از معروف ترین آن ها آشنا می شویم.

- آب گرم مشه سویی

آبشار و آب گرم مِشه سویی در قلب جنگل فندقلو به سمت گیلده نهاده شده است. مردم محلی می گویند که این چشمۀ آب گرم، خواص درمانی مختلفی دارد و هر سال، تعداد زیادی گردشگر برای استفاده از آن، راهی اردبیل می شوند.

مشه سویی تقریبا 8 کیلومتر با جنگل فندقلو فاصله دارد و برای رسیدن به آنجا باید خودتان را برای یک کوه پیمایی طولانی آماده کنید؛ البته بعد از رسیدن به چشمه خواهید گفت:ارزشش را داشت!

آب این چشمه از دل کوه و از کنار سنگ های آتشفشانی سبلان می گذرد و نهایتا به حوضچه سنگی مقابلش سرازیر می گردد.

- دشت گل های بابونه کنار جنگل فندقلو

در فصل بهار، به خصوص اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد، چشم انداز ای زیبا، بی نظیر و خیره نماینده از گل های بابونه و لوندر را، در مسیر رسیدن به جنگل فندقلو خواهید دید. تا چشم کار می نماید، گل های سپید، زرد و بنفش، مانند لباسی خوش نقش، زمین را در بر گرفته اند.

تازه گاهی اوقات دریاچه ای از مه نیز زیر پایتان تشکیل می گردد و این چشم انداز را چندین برابر رویایی تر می نماید.

- دریاچه سوها حوالی جنگل فندقلو

دریاچه سوها یکی دیگر از جاهای دیدنی اردبیل، در نزدیکی جنگل فندقلو است. این دریاچه در روستایی به همین نام، در پشت سدی در بین جنگل و علفزارهای فندقلو به وجود آمده است. از فندقلو تا دریاچه سوها ده دقیقه بیشتر راه نیست.

این دریاچه در بیشتر مواقع سال خلوت و آرام است و جان می دهد برای کمپینگ و شب مانی در طبیعت.

- ارتفاعات باغرو

بخشی از جنگل فندقلو تا رشته کوه باغرو کشیده شده است. این رشته کوه که ارتفاعش به 3000 متر می رسد، سرچشمۀ رودخانه های مختلفی، از جمله ولش و بالهارود است.

از آنجایی که توده هوای فشرده و معتدل خزری، در هنگام رویارویی با ارتفاعات باغرو به توده هوای پرفشار یا مه غلیظ تبدیل می گردد، در بیشتر فصول سال، این منطقه را غرق در ابر و مه خواهید دید.

این شرایط آب وهوایی، باعث رویش گونه های خاص گیاهی، مانند نسترن وحشی، خشخاش، زالزالک وحشی، زعفزان وحشی، لاله واژگون، پونه و … شده است.

منطقۀ ویلکیج، واقع در حوالی فندقلو، محل مناسب و امنی برای مشاهده این پدیده های طبیعی است.

اقامت در جنگل فندقلو

برای اقامت در جنگل فندقلو، گزینه های مختلفی پیش روی شماست. مثلاً می توانید از ویلاهای اطراف جنگل یا موجود در روستاهای نزدیک به فندقلو یکی را اجاره کنید؛ یا اینکه داخل خود جنگل، در یک سوئیت یا آلاچیق دربست، ساکن شوید.

اقامت داخل جنگل فندقلو

اگر می خواهید داخل جنگل فندقلو بمانید، امکان خوبی برایتان فراهم شده است. این گزینه هم ارزان تر خواهد بود و هم برای این که از زیبایی های اسرارآمیز جنگل در شب استفاده کنید توصیه می گردد.

در یک محوطه داخل جنگل فندقلو، سوئیت ها و آلاچیق هایی برای مسافران تدارک دیده شده است. این سوئیت ها از امکانات اولیه، مانند آب، رختخواب و باربیکیو برخوردارند؛ بعلاوه، پارکینگ، سوپرمارکت، عبادتگاه و سرویس بهداشتی هم در کنار آن وجود دارد.

داخل آلاچیق ها هم می توانید چادر بزنید؛ اما تضمینی برای اینکه هوای سرد شب اذیت تان نکند وجود ندارد!

شاید بپرسید که چادر زدن در منطقه ها بکرتر، مانند اطراف این محوطه چطور است؟ راستش را بخواهید، به علت خطراتی مانند وجود حیوانات وحشی (مانند خرس، گراز، گرگ و کفتار) و در دسترس نبودن امکانات اولیه، توصیه می کنم که این کار را نکنید.

اقامت در هتل ها و اقامتگاه های نزدیک به جنگل فندقلو

اگر دلتان می خواهد اقامت راحت با امکانات بیشتری را در فندقلو داشته باشید رزرو یک اتاق در هتل های نزدیک فندقلو فکر خوبی است. البته در خودِ فندقلو هیچ هتلی ساخته نشده است و از نزدیک ترین هتل تا جنگل حداقل نیم ساعت راه است.

پس اگر اقامت در هتل نزدیک جنگل فندقلو را ترجیح می دهید باید باروبندیل تان را جمع کنید و به یکی از هتل های شهرستان نمین یا گردنه حیران بروید.

می توانید به هتل های پارلا، هتل احسانی نمین و سبلان سری بزنید.

برترین زمان بازدید از فندقلو

با این که فندقلو در هر چهار فصل زیبایی های خاص خودش را دارد، ولی به نظر من برترین زمان سفر به جنگل فندقلو اواخر فروردین تا اوایل مرداد ماه است؛ می دانید چرا؟

اگر قبلا به اردبیل رفته باشید یا آب وهوای آن را بشناسید، احتمالا می دانید که این منطقه از روزهای سرانجامی تابستان مستقیما وارد زمستان می گردد و سرمای شدید و بارش های سنگین باران و برف شروع می گردد! در زمستان در این اطراف پرنده پر نمی زند.

به جز دمای پایین هوا همه درختان سرسبز و طبیعت زنده به خواب عمیق زمستانی فرو می روند و گزینه زیادی برای سرگرمی و گردش باقی نمی ماند. به خاطر همین بهار و تابستان زمان بهتری برای سفر به فندقلوی اردبیل است.

جنگل فندقلو کجاست؟

جنگل فندقلو یکی از معروف ترین جاهای دیدنی اردبیل است که برای رسیدن به آنجا باید به حوالی شهرستان نمین بروید. اگر بخواهم دقیق تر بگویم این جنگل در 10 کیلومتری جنوب نمین نهاده شده است. در فاصله بین نمین تا جنگل از روستای ننه کران و آرپا تپه هم عبور می کنید.

برای پیدا کردن لوکیشن دقیق جنگل فندقلو از گوگل مپ یاری بگیرید.

جنگل فندقلو روی گوگل مپ

برترین مسیر دسترسی به جنگل فندقلو

فاصله تهران تا جنگل فندقلو 626 کیلومتر است؛ معادل حدود 8 ساعت رانندگی. برای رفتن به اردبیل از تهران دو راه وجود دارد؛ یکی از آن ها از قزوین، رودبار، تالش، آستارا و گردنه حیران عبور می نماید.

دومی که مسیر کوتاه تری است، مسیر تهران-سرچم است. راه دوم از بزرگراه کرج-قزوین شروع می گردد. در این مسیر از کنار شهرهای کرج، قزوین و زنجان عبور می کنید.

بسته به اینکه کدام مسیر را برای رفتن به اردبیل انتخاب کنید 3 راه به سوی جنگل فندقلو پیش روی شماست:

1. جنگل فندقلو از گردنه حیران

2. فندقلو از شهرستان نمین

3. جنگل فندقلو و کوهپیمایی

مسیر گردنه حیران: در جاده مارپیچ گردنه حیران (همان جاده آستارا به اردبیل) حدود 200 متر مانده به تونل حیران در سمت راست جاده یک راه فرعی وجود دارد که از بالای تونل رد می گردد. به این جاده بپیچید و این راه فرعی را چند دقیقه ادامه دهید تا به دوراهی برسید. در اینجا سر ماشین را به مسیر سمت چپی کج کنید. این جاده به طرف روستای گیلده و بعد جنگل فندقلو می رود.

مسیر شهرستان نمین: این راه مناسب تر است و پیچ و خم کمتری دارد. کافی ست خودتان را به نمین که 30 دقیقه با اردبیل فاصله دارد برسانید و دقیقا بعد از اولین جایگاه CNG وارد مسیر فندقلو شوید. در این مسیر روستاهای ننه کران، دودران، خانقاه سفلی و آرپا تپه را پشت سر می گذارید و نهایتا به جنگل فندقلو می رسید.

مسیر کوهپیمایی: همین اول بگویم که اگر با خانواده سفر می کنید این مسیر مناسب شما نیست. معمولا گروه های کوهپیمایی با تجهیزات کامل و راهنمای کاربلد مسیر پیاده روی به فندقلو را از آبشار لاتون و دریاچه سوها شروع می نمایند.

توصیه هایی برای سفر به جنگل فندقلو

امکانات رفاهی ابتدایی در فندقلو وجود دارد. پس مقداری خوردنی و لوازم شخصی و بهداشتی برای رفتن به این جنگل کفایت می نماید؛ مگر این که بخواهید کمپ بزنید و شب را در جنگل فندقلو صبح کنید. در این صورت باید وسایل کامل شب مانی در طبیعت را به فهرست تجهیزاتتان اضافه کنید.

به عنوان یک زخم خورده به شما توصیه می کنم که در جنگل فندقلو اردبیل حتی در تابستان هم لباس گرم و کلاه و کرم ضدآفتاب همراه خود داشته باشید، چون هیچ اعتباری به هوای این جنگل نیست؛ آنقدری که ممکن است دقیقا بعد از یک هوای آفتابی باران ببارد یا بعد از یک هوای مه گرفته، آفتاب سوزان دمار از روزگارتان دربیاورد!

سفر به جنگل فندقلو ارزشش را دارد؟

بله! به این شرط که زمان درستی را برای رفتن به این جنگل انتخاب کنید. شک ندارم اگر یک بار به فندقلو سفر کنید، این جنگل های کهن سال و دیدنی های اطرافش به یکی از مقاصد همیشگی در سفر به اردبیل تبدیل خواهد شد.

سفر ما به فندقلوی اردبیل به سرانجام رسید؛ اما دوست دارم جنگل فندقلو را از نگاه شما هم ببینم. شادمان می شویم اگر تجربه یا روایتی از فندقلو دارید برای ما بنویسید.

منبع: علی بابا
انتشار: 27 مهر 1403 بروزرسانی: 27 مهر 1403 گردآورنده: greymind.ir شناسه مطلب: 730

به "جنگل فندقلو اردبیل دیار دشت های بابونه و لاله های داغدار" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جنگل فندقلو اردبیل دیار دشت های بابونه و لاله های داغدار"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید