مرکز با جاذبه های طبیعی و تاریخی شهری دیدنی در تعطیلات نوروزی است
به گزارش ذهن خاکستری، به گزارش خبرنگاران ، سفرهای نوروزی یکی از شیرین ترین خاطرات در تعطیلات نوروز به شمار می آیند. در این روزهای فراغت از مشغله های روزمره افراد در پی مقصدی مناسب برای استراحت و سرگرمی هستند. تهران نیز جاذبه های گردشگری خاصی دارد. تهران مرکز ایران و پرجمعیت ترین شهر کشور است که پیشینه زندگی در آن به دوران نوسنگی بازمی گردد. در دوره صفوی تهران اهمیت زیادی پیدا کرد. اما اوج رونق و شکوفایی تهران را به دوره قاجار نسبت می دهند؛ تهران در زمان قاجار به عنوان مرکز انتخاب شد. تهران در پهنه ای بین دو کوه و کویر و در دامنه های جنوبی البرز گسترده شده است و 730 کیلومتر مربع مساحت دارد. این شهر دارای اقلیم نیمه خشک است. امروزه تهران به عنوان یکی از مهم ترین مراکز گردشگری ایران شناخته می گردد. جاذبه های طبیعی و تاریخی تهران هر ساله گردشگران خارجی و داخلی بسیاری را به سوی این شهر می کشاند. این شهر مراکز سرگرمیی مدرن و متعددی مانند پارک های جنگلی، برج میلاد، باغ وحش، شهربازی، اتاق فرار، مراکز خرید، انواع رستوران و کافه یکی از مقاصد سرگرمیی به شمار می رود. شاید تصور بر این است که تهران جاذبه گردشگری چندانی ندارد اما در این گزارش با آنالیز چندین کتاب چاپ نخست و بازچاپ در زمینه گردشگری در تهران با جاذبه های گردشگری در این کلانشهر بیشتر آشنا می شویم.
تحلیل نقش بازارهای سنتی در جذب توریستان خارجی
ناشر: مهکامه
کتاب تحلیل نقش بازارهای سنتی در جذب توریستان خارجی (نمونه موردی: بازار بزرگ تهران) تالیف آیدا احمدیان است که از سوی انتشارات مهکامه در سال 1401 به چاپ رسیده است. این کتاب سه فصل اصلی با عناوین کلیات، توریستی و بازارهای سنتی، بازار بزرگ تهران دارد.
در هر فصل کتاب تحلیل نقش بازارهای سنتی در جذب توریستان خارجی زیربخش هایی همانند توریستی، توریستی داخلی، توریستی خارجی، توریستی بین المللی، منظره و آینده توریستی بین المللی، ساختار فضایی توریسم، الگوی فضایی عناصر جهانگردی، معرفی اجمالی بازار بزرگ تهران، روند شکل گیری ساختار کالبدی و عناصر مالی بازار بزرگ تهران و جایگاه مالی بازار در شهر آنالیز می گردد.
این کتاب حاصل پژوهش پنج ساله آیدا احمدیان است که در مورد توضیح بازارهای سنتی ایران و جذب توریستان خارجی کوشش می نماید و علت گردآوری آن، کوشش برای حفظ اصالت بازار و روش های جذب توریستان بیشتر به داخل کشور است که در خاتمه کتاب به آن اشاره شده است. در تالیف این اثر سعی شده است که همه جوانب بازار آنالیز شده و کتابی کامل در زمینه عوامل تاثیرگذار در جذب توریستان خارجی به بازار بزرگ تهران(15 خرداد) ارائه گردد، همه منابع استفاده شده در این اثر قابل استناد در حوزه توریستی است و به خصوص برای دانشجویان و شاغلان و برنامه ریزان حوزه توریستی کاربردی و مفید است.
منطقه 22 قطب توریستی شهر تهران
ناشر: شهرسازی
کتاب منطقه 22 قطب توریستی شهر تهران تالیف ستایش عبداله زاده است که از سوی انتشارات شهرسازی در سال 1401 چاپ و راهی بازار نشر شده است. این کتاب به توضیح موضوعاتی همانند مطالعات شهر و منطقه، فرآیند آماده سازی زمین، مطالعات تاریخی-جغرافیایی، آنالیز تاریخی روند شکل گیری، توسعه و تحولات کالبدی منطقه، مطالعات منظر شهری، ارتفاعات شمالی، مسیل ها، پارک جنگلی چیتگر، مطالعات مالی، شرایط مالکیت زمین(عمومی، خصوصی، وقفی، تعاونی و...)، تحولات جمعیت منطقه و تراکم جمعیتی، کلیات نحوه استفاده از اراضی، الگوی توزیع کاربری های منطقه، هماهنگی شبکه معابر منطقه با منطقه ها همجوار، آنالیز شرایط حمل و نقل همگانی، هماهنگی الگوی توسعه با منطقه ها همجوار، اراضی ذخیره توسعه و نوسازی، شناسایی و معرفی مواهب طبیعی منطقه و منظرهها، آنالیز مسائل زیست محیطی و اکولوژیک و تاثیر آن در طراحی تفصیلی، شناسایی پوشش گیاهی بومی و موجود، آلودگی های زیست محیطی منطقه، گونه شناسی مسکن موجود و نمونه های بسیار دیگری مورد آنالیز قرار گرفته است.
در مقدمه این کتاب می خوانیم: در دهه های اخیر رشد بی رویه و شتابان شهرها در ایران، مسائل شهری زیادی را دامن زده است. به گونه ای که این مسائل و نارسایی ها، تمامی جنبه های شهرنشینی را تحت تاثیر خود قرار داده و یکی از مسائل عمده شهرهای قدیمی تر، وجود بافت های فرسوده در آنها است که خود سرشروع بسیاری از مسائل شهری شده و مسائل مالی، اجتماعی، کالبدی، فیزیکی، زیست محیطی و امنیتی را در پی داشته است. بنابراین مسئله اصلی در روند نوسازی و توزیع عادلانه کنونی این است که یک مکانیزم و برنامه تعیین اجرایی و قانونی و طرح های حمایتی وجود ندارد.
طراحی مرکز خدماتی، سرگرمیی در تپه ماهور تهران با رویکرد طبیعت گرا
ناشر: سنجش و دانش
کتاب طراحی مرکز خدماتی، سرگرمیی در تپه ماهور تهران با رویکرد طبیعت گرا تالیف افسانه آقاعلیخانی است که از سوی انتشارات سنجش و دانش در سال 1401 به چاپ رسیده است. این کتاب به توضیح موضوعاتی همانند جهانگرد کیست؟، انواع توریسم(تفرج)، اهمیت برنامه ریزی توریسم، ایران به عنوان یک کشور جهانگردی، شبکه دهکده های جهانگردی در ایران، ضرورت شناخت طبیعت، سیر تکامل انسان و طبیعت در گذر تاریخ، مدل های تعامل انسان با طبیعت در گذر تاریخ، مدل ارگانیک، مدل فراارگانیک، مدل سلطه بر طبیعت، مدل شبه ارگانیک صنعتی، مدل های تعامل انسان و طبیعت در ایران، ارتباط انسان با طبیعت در معماری، نگرش طبیعت ستیز، نگرش طبیعت گریز، نگرش طبیعت گرا، نگرش طبیعت ساز، رابطه طبیعت با معماری در ایران و آنالیز نمونه های موردی همانند پارک جمشیدیه تهران، طرح کوه سنگی مشهد و پارک اروپا می پردازد.
راهنمای توریستی تهران، ری و شمیران
ناشر مولف
کتاب راهنمای توریستی تهران، ری و شمیران تالیف احسان میراب زاده، مرتضی رحیم نواز و علی رفیعی است که به معرفی 8 مسیر پیاده توریستی در بافت تاریخی تهران، مسیر راسته های بازار تهران، 4 محور خیابان ولیعصر (عج)، مرکز شهر، سیدخندان، غرب، محور توریستی شهر ری، 3 مسیر پیاده توریستی در شمیران و مسیرهای کوهپیمائی تهران می پردازد. این کتاب در سال 1400 به چاپ رسیده است و در سال 1401 به چاپ دوم رسید.
در مهندسی مسیرهای پیاده و محورهای توریستی در کتاب راهنمای توریستی تهران، ری و شمیران به نقطه شروع و خاتمه، طول مسیر، ایستگاه های مترو و خط بی آرتی، ترافیک، پراکندگی جاذبه های توریستی و جذابیت های روائی توجه شده است. علاوه بر 136 جاذبه توریستی در مسیرها، محورهای تهران، ری و شمیران، 72 جاذبه پیرامونی این مسیرها و محورها و 30 جاذبه توریستی پراکنده خارج از این مسیرها و محورها نیز در این کتاب معرفی شده اند.
در بخشی از مقدمه کتاب آمده است: مسیرهای پیاده توریستی در بافت تاریخی تهران و شمیران و سطح شهر تهران و ری را به این منظور طراحی نموده ایم که روایتی دیگر از توریستی در شهر را ارائه می نمایند؛ روایتی که توریستی را هم در مسیر می بیند و هم در مقصد. توریستان در مسیرهای پیاده توریستی، می توانند مجموعه ای از ادراکات و احساسات مانند درک معماری روح نواز، بازآفرینی خاطرات گذشته، درک روائی شهر و حس تعلق به مکان را تجربه نمایند و این نوع ارتباط با شهر، می تواند تقویت نماینده هویت شهروندی و ملی نیز باشد.
در این کتاب بعلاوه لیست آثار ثبت شده ملی معرفی شده در مسیرها و محورها همراه با شماره و تاریخ ثبت هر اثر و جدول موزه های تهران، ری و شمیران همراه با نشانی، تلفن تماس، روز و ساعت بازدید فراهم شده است. جدولِ تین (نخستین ها)، جدولِ ترین (بزرگترین ها و نظایر آن) و جدولِ تنها (بازمانده های طهران قدیم) خاتمه بخش کتاب هستند.
احسان میراب زاده، مدیر انتشار و نویسنده کتاب راهنمای توریستی تهران، ری و شمیران معتقد است: شهری را که حتی بعضی کوچه ها و گُذرها و خانه ها و کافه ها و دکان ها و درخت ها و آدم هایش هم روایتی شنیدنی برای توریست دارند را نمی توان در یک کتاب روایت کرد، در عین حال که نمی توان به یک معرفی ساده هم بسنده کرد. هر چه از این شهر بنویسیم، باز هم برای ادای حق مطلب کم است. امیدواریم، بیانِ روائی که در این کتاب به آن دست یافته ایم، بر شیرینی گشت وگذار در مرکز بیفزاید.
تهران؛ شکوه قله ها
ناشر: حیات هزار افسان
کتاب تهران؛ شکوه قله ها با عنوان فرعی راهنمای طبیعت گردی شمال تهران و شمیرانات نوشته احسان میراب زاده و علی رفیعی با همکاری پرهام جانفشان در سال 1401 از سوی انتشارات حیات هزارافسان به چاپ رسیده است.
این کتاب مشتمل بر مسیرهای اصلی کوه پیمایی در شمالِ تهران و شمیران؛ محور طبیعت گردی شمال غرب تهران (بخش کن، محور طبیعت گردی جاده امام زاده داوود (ع) و مسیرهای رایج کوه پیمایی آن) و مسیرهای طبیعت گردی شمیرانات (رودبار قصران و لواسانات) راسخ شده است تا فکر کنجکاو علاقه مندان طبیعت گردی، از یکسو با قله ها و جاذبه های بکر دامنه ها و دره های البرز مرکزی در محدوده تهران و شمیرانات و قصه هرکدام و از سوی دیگر با ویژگی های جغرافیایی و تاریخی؛ مسیرهای دسترسی به آنها، درجه سختی و مختصات طبیعت گردی هر مسیر آشنا گردد.
برای آگاهی بخشی و عمومی سازیِ طبیعت گردی مسئولانه و توسعه پایدار این شاخه توریستی به ویژه در روستاهای پهنه البرز مرکزی در شمال تهران و شمیرانات، این کتاب، قدم مهمی محسوب می گردد که می تواند احتیاج طبیعت گردان و تورگردانان را رفع سازد.
یکی از ویژگی های کتاب تهران؛ شکوه قله ها، ترسیم 27 نقشه تخصصی مسیرهای کوه پیمائی و طبیعت گردی در محدوده شمال تهران و شمیرانات است که این نقشه ها بر اساس داده های توپوگرافی و مختصات جغرافیایی و با توجه به متداول ترین مسیرهای طبیعت گردی طراحی و ترسیم شده اند.
بیشتر عکس های کتاب، از طبیعت گردان و کوهنوردان حرفه ای گردآوری شده و به همین علت مخاطب به راحتی می تواند با عکس ها ارتباط برقرار نموده و خود را در محیط حس کند و عکس در تعامل با متن تعریف شده است.
دیگر فصل های کتاب عبارتند از: هفت اصل برای طبیعت گردی مسئولانه، لوازم و تجهیزات انفرادی طبیعت گردی، کاربرد لوازم و تجهیزات انفرادی طبیعت گردی بر اساس ماه های سال، اصول جمع کردن و بستن کوله پشتی، اصول آمادگی جسمانی و گام برداری، پرندگان کوهستانی شمال تهران، گیاهان دارویی و خودرو شمال تهران و شمیرانات، پناه گاه ها و جان پناه های شمال تهران و شمیرانات، قله های شمال تهران و شمیرانات، آثار ثبت شده ملی رودبار قصران و لواسانات، مهم ترین آبشارهای شمال تهران و شمیرانات و مسیرهای دوچرخه سواری کوهستان.
چاپ نخست کتاب تهران؛ شکوه قله ها از سوی اداره کل میراث فرهنگی، توریستی و صنایع دستی استان تهران همزمان با شانزدهمین نمایشگاه بین المللی توریستی و صنایع وابسته عرضه و با حضور وزیر میراث فرهنگی، توریستی و صنایع دستی رونمایی شد.
احسان میراب زاده نویسنده و مدیرمسئول انتشارات حیات هزار افسان درباره کتاب راهنمای طبیعت گردی تهران و شمیرانات می گوید: آنچه در این کتاب به عنوان طبیعت گردی، ترویج و تشویق شده صرفا لذت بردن و ملاقات از طبیعت و جاذبه های آن به قصد سرگرمی نیست بلکه این سرگرمی باید توأم با مسئولیت شناسی نسبت به حفظ محیط زیست و بهره مندی جوامع محلی و آموزش [و تفسیر] باشد و این، همان نقطه ای است که هر سفری به طبیعت که بدون سه معیار بالا انجام گردد، خارج از تعریف مدنظر در این کتاب است و بنابراین، پایه کتاب بر طبیعت گردی مسئولانه بنا شده است.
بازاریابی توریستی در توچال تهران
ناشر: موجک
کتاب بازاریابی توریستی در توچال تهران تالیف دکتر مهدی نورسینا و غلامرضا حبیب زاده است که در سال 1400 از سوی انتشارات موجک به چاپ رسیده است. این کتاب در شش فصل کلیات، اهداف و تعاریف نظری متغیرها، مفهوم و تاریخچه توریستی، انواع توریستی شامل توریستی فرهنگی، هنری، تاریخی، تفرجی و...، کاناپه گردی و آنالیز مدل توریستی باتلر، عوامل موثر بر توسعه توریستی شامل صنعت توریستی، توان طبیعی و موانع و اثرات توسعه توریستی به توضیح توریستی پرداخته است.
در پیشگفتار این کتاب می خوانیم: در دنیای امروز توریستی دیگر به یک صنعت تبدیل شده است، صنعتی که نقش ویژه ای در رشد و توسعه بسیاری از کشورها ایفا می نماید و یکی از عرصه های نو و زمینه های نو مورد مطالعه علوم مختلف بوده و امروزه از منظرهای گوناگون به آن توجه شده است، توجه به توریستی از یک سو به علت ارزش های مالی و از سوی دیگر به علت اثرات فرهنگی و اجتماعی آن است. اما نکته ای که در بحث توریستی بسیار حائز اهمیت است. توجه به عوامل متعددی است که شرایط را برای جذب هر چه بیشتر توریستان و ارتقاء سطح کیفی و کمی توریستی در آن منطقه مهیا می نماید.
سیر تاریخی یکصد سال توریستی تهران
ناشر: گویا
کتاب سیر تاریخی یکصد سال توریستی تهران تالیف محمد حسین ایمانی خوشخو با همکاری مهدیه شهرابی فراهانی و زهره کرانی است که در سال 1400 از سوی نشر گویا به چاپ رسیده است. این کتاب عنوان هایی همانند مروری بر کلیات طرح، مقصد توریستی شهر تهران، مبانی نظری شامل توریستی شهری، فرهنگ، شخصیت توریست شهری، توریستی شهری ایران در یک نگاه، آنالیز سیر تاریخی یکصد سال توریستی شهر تهران، رویکرد تحلیلی مبتنی بر گفتمان، راه اندازی فعالیت ها و مکان های توریستی قبض و بسط دولت و شهرداری و نقاط ضعف و قوت توریستی شهری در یکصد سال توریستی شهر تهران است.
در مقدمه این کتاب می خوانیم: امروزه توریستی شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. احیای مجدد شهرها، رشد مالی، ارتقاء رفاه عمومی، تقویت زیست مطلوب، همگامی با پیشرفت های جهانی و تقویت نقش های اجتماعی در ابعاد محلی و بین المللی از ویژگی هایی است که می توان در اهمیت و ضرورت توریستی شهری اشاره نمود.
قابلیت های تهران برای تبدیل به قطب توریستی ملی و فراملی برای صاحب نظران و فعالان حوزه توریستی شهری پوشیده نیست. نقش آفرینی در جامعه جهانی، برخورداری از جلوه های تاریخی، فرهنگی طبیعی و... مرکزیت مبادلات کلان سیاسی، مالی، علمی و بهره وری از زیرساخت های مدرن و جاذبه های پرشمار توریستی جملگی از قابلیت های مهم این کلان شهر به شمار می رود.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران