ایرانگردی، بندر سیراف
به گزارش ذهن خاکستری، بندر سیراف
بندر سیراف یا نام قدیمی آن سیراب که در برخی منابع صیراف هم آمده و بندر طاهری هم به آن می گویند بندر و شهری با قدمت و دیرینه و پیشینه طولانی از شهرهای باستانی ایران زیبای ماست که در مرکز شهرستان کنگان از شهرستان های استان بوشهر واقع شده است. جدا از موقعیت ویژه و استراتژیکی این بندر و نقش آن در مبادلات مالی در گذشته، سیراف از دیدنی ترین بنادر کشورمان است که تاریخ کهن آن مورد توجه محققان و تاریخ دانان است و نیز این منطقه از نظر باستان شناسان یکی از منطقه ها حائز اهمیت و قابل مطالعه و آنالیز است. در ایرانگردی امروز با خبرنگاران سفری به این بندر تاریخی و دیدنی کشورمان داریم.
بندر سیراف از گذشته تا حال
این بندر در دوره ای رونق زیادی داشته و شهر باستانی سیراف از نظر معماری دارای سبک و سیاق خاص خودش است. این سبک معماری در بندر سیراف را در روستای ماسوله در شمال ایران می توان دید و از این نظر این دو مکان، معماری شبیه به هم دارند. بندر سیراف در گذشته جمعیتش حدود سیصدهزار تن بوده و چون تسامح و آزادی اعتقادی در این بندر که یک بندر بین المللی به حساب می آمده وجود داشته افراد با باورها و اعتقادات گوناگون در آن زندگی می کردند مثل زرتشتی، یهودی، مسیحی و دیگر باورها، و بعلاوه اقوام و نژادهای گوناگونی مثل یونانی ها، رومی ها و چینی ها در این بندر ساکن بودند. هنوز بازمانده های گورستانی در این بندر وجود دارد که متعلق به پیروان دیگر ادیان بوده و این موضوع نشان دهنده حضور این باورها و اقوام در آنجا است.
موقعیت جغرافیایی بندر سیراف
بندر سیراف در فاصله 245 کیلومتری جنوب شرق بوشهر و 40 کیلومتر کنگان و 34کیلو متری پارس جنوبی در مجاورت ساحل آبی و زیبای خلیج فارس است و بین بندر کنگان و بندر عسلویه واقع شده است.
سرگذشت تلخ بندر سیراف
بندر سیراف که پررونق ترین بندر ایران در آن دوره بوده، از روم و یونان گرفته تا آفریقا و چین روابط تجاری گسترده ای با دیگر ملل داشت، این روابط در دوره ساسانیان و بعلاوه دوره اسلامی وجود داشت.
کشف سفال هایی با نقش های مختلف و پارچه ها و زیورآلات گوناگون از این منطقه گویای وجود این روابط تجاری است و بعلاوه معماری های گچی و اتاق های منقش و تزیین شده و ساختمان هایی در دو و سه طبقه، همه آثار تمدنی بازمانده از بندر سیراف است که مورد توجه محققان است.
این همه تمدن و شکوه و رونق این بندر زیبا در زمین لرزه ای که از مرگبارترین حوادث طبیعی تاریخ بوده و بندر سیراف به خاطر این زمین لرزه هفت روزه و خسارات آن به پمپئی ایران لقب گرفت نابود و ناپدید شد. این حادثه وحشتناک تاریخ زمین در سال سیصد و شصت و هفت هجری قمری رخ داد.
جاذبه های گردشگری بندر سیراف
این بندر تاریخی و زیبا اگرچه از جور زمین و زمان رنج ها کشیده و لرزه ها دیده اما هنوز با قدمت 2500 ساله اش و عمر کهن خود از دیدنی ترین بنادر کشورمان است که جاذبه های طبیعی و تاریخی زیادی دارد که گردشگران و علاقمندان تاریخ و طبیعت را به خود جذب می نماید. به خاطر قرار گرفتن بندر بین منطقه پارس جنوبی و کنگان این بندر از اهمیت ویژه ای برخوردار است که غیر بومیان زیادی در آن ساکن هستند بعلاوه دریای زیبا، آثار باستانی و نزدیکی به شیراز باعث شده تا گردشگران زیادی این نقطه از کشور را برای سفر و گردشگری انتخاب نمایند. در ادامه برخی از جاذبه های دیدنی و گردشگری این شهر را می گوییم.
حوضچه های آب باران
این حوضچه ها که در ارتفاعات دامنه شمالی کوه سیراف است، محققان آن ها را مکانی برای جمع شدن آب باران می دانند که برای تامین آب مورد احتیاج ایجاد شده است. حوضچه ها از نظر ابعاد مستطیلی شکل یا چهارگوش بوده و برخی از این حوضچه ها که سرریز داشتند بعد از پرشدن به یک کانال دست ساز می رسیدند از این کانال ها آب برای استفاده و آبیاری مزرعه ها به مکان های مورد احتیاج می رسید. محققان با توجه به ابعاد این گودال ها و حوضچه های مورد نظر معتقدند اینکه این حوضچه ها در گذشته به عنوان قبر مورد استفاده بوده اند بعید به نظر می رسد چون با توجه به مقدار آن نمی گردد آن ها را قبر دانست.
دخمه های باستانی بندر سیراف
این دخمه های باستانی که در کوه های مشرف بر دامنه های شمالی کوه های سیراف به چشم می خورد یکی از جاذبه های تاریخی این شهر بندری است و باستان شناسان و محققان معتقدند که این دخمه ها قبور سنگی بوده اند و یا اینکه حوضچه هایی برای نگهداری آب و محل جمع شدن آب باران در گذشته بوده اند
مسجد امام حسن
این مسجد که برترین بنای عمومی سیراف است روی ویرانه های یک دژ ساسانی احداث شده و محققان سال بنا شدن آن را 188 هجری قمری می دانند. سکه هایی با تاریخ ضرب سال 188 از این منطقه کشف شده که سال بنای مسجد را تایید می نماید. مسجد یک صحن مربع شکل، و در سه طرف رواق هایی با ستون های گرد دارد، کشف پایه تک مناره مسجد، آن را در ردیف یکی از قدیمی ترین ترین مساجد مناره دار سرزمین های اسلامی جا داده است.
عمارت شیخ جبار نصوری
این عمارت روی تپه ای بلند به سمت دریا واقع شده است و به خاندان نصوری تعلق دارد. عمارت یک شاه نشین و دو حیاط اندرونی وبیرونی دارد که شیخ جبار دوم پدر بزرگ شیخ ناصر در دوره قاجار آن را بنا نموده است. قدمت عمارت 200 سال است و گچ بری های آن این قدمت را تایید می نماید، در ایوان غربی عمارت تعداد هجده تابلو زیبا از مجالس شاهنامه فردوسی دیده می گردد.
آرامگاه سیبویه
سیبویه دانشمند علم نحو و از بزرگان این علم در قرن چهارم زندگی می نموده و آرامگاهش در این منطقه است.
بعلاوه دیگر جاذبه های بندر سیراف سرسرای نمای منطقه باستانی سیراف، خانه های اعیانی سیراف، موزه وایت هوس، هتل ها و رستوران های این بندر زیبا است.
سوغاتی سیراف؛ از این بندر زیبا می توانید ماهی، میگو و خرما و انواع صنایع دستی را به عنوان سوغات تهیه کنید.
غذاهای معروف سیراف؛ غذاهای معروف بندر سیراف قلیه ماهی، ماهی سرخ نموده و میگو پلو است که می توانید طعم لذیذ آن را در هتل ها و رستوران های این بندر بچشید.
صنایع دستی سیراف؛ صنایع دستی سیراف شامل گلابتون دوزی، منجوق دوزی و اشیای تزئینی مثل آویزهای حلزونی، صدفی، تزئینات آکواریوم، سبد حصیری، دمپایی حصیری، لیف و صنایع دستی چوبی است.
منبع: الی گشت