2 روش خشک کردن ریحان در خانه
به گزارش ذهن خاکستری، ریحان از خوش طعم ترین سبزهایی ست که در فصل تابستان می توان آن را برداشت کرد. این گیاه فواید زیادی دارد؛ اما در فصل زمستان چگونه از خواص ریحان بهره ببریم؟ خشک کردن ریحان، یک روش مناسب است تا در طول سال، طعم و عطر ریحان را در منزل داشته باشیم. بلاگ خبرنگاران دو شیوه خشک کردن ریحان را به شما آموزش خواهد داد تا در تمام سال بتوانید از ریحان خشک در غذاهای خود بهره ببرید.

روش خشک کردن ریحان چگونه است؟
ریحان تازه بسیار خوش عطروطعم است. ریحان خواص بسیار زیادی دارد و از آن در فراوری محصولات آرایشی، بهداشتی و دارویی استفاده می گردد. از ریحان خشک در غذاهای مختلفی مثل کلم پلو شیرازی، قورمه سبزی، آبگوشت و کوفته به عنوان چاشنی و طعم دهنده استفاده می گردد.
خشک کردن یک راه ساده و مقرون به صرفه برای نگهداری سبزی ها در مدت طولانی ست و اگر به درستی انجام گردد به حفظ مواد مغذی یاری می نماید. خشک کردن روش بسیار مقرون به صرفهی ست و دیگر لازم نیست برای خرید ریحان خشک مبلغی را پرداخت کنید. خشک کردن ریحان باید دقیق انجام گردد و این کار احتیاج به صبر و حوصله فراوان دارد.
وجود چربی زیاد در برگ های ریحان و حساس بودن آن ها، خشک کردن آن را سخت می نماید. زمانی که بخواهید ریحان را خشک کنید باید هوا آزادانه در دو طرف آن جریان داشته باشد و اگر این اتفاق رخ ندهد، موجب سیاه شدن آن خواهد شد. برای آن که بتوانید روش خشک کردن ریحان بدون سیاه شدن را یاد بگیرید، کافی ست که روش های بیان شده در این مقاله را مرحله به مرحله به کار ببرید.
1. شیوه خشک کردن ریحان در هوای آزاد
سنتی ترین، مقرون به صرفه ترین و ساده ترین روش خشک کردن ریحان، خشک کردن در هوای آزاد است. برای این که ریحان را در هوای آزاد خشک کنید، باید مراحل زیر را با دقت انجام دهید.
- در ابتدا ضروری است که ریحان ها را کاملا بشویید تا هرگونه آلودگی که ممکن است روی آن ها وجود داشته باشد به طور کامل از بین برود.
- ریحان ها را با چرخاندن در یک کاسه آب سرد بشویید. در این مرحله به دقت به برگ ها نگاه کنید و برگ های تیره و له شده را دور بیندازید. ریحان ها را به آرامی بشویید.
- در روش خشک کردن ریحان بدون سیاه شدن، یک حوله یا دستمال تمیز پهن کنید و ریحان ها را به مدت یک ساعت روی آن قرار دهید تا رطوبت سطحی آن ها از بین برود. حتماً این کار را انجام دهید تا از سیاه شدن ریحان ها جلوگیری کنید.
- با استفاده از یک نخ هر 3 تا 4 ساقه ریحان را به هم گره بزنید. ریحان تازه، رطوبت بسیار بالایی دارد؛ به همین خاطر باید ریحان ها را در دسته های کوچک، بسته بندی کنید.
- ساقه های ریحان را به صورت وارونه در محلی آویزان کنید تا خشک شوند. برای آویزان کردن ساقه ها، می توانید از دستگیره های آشپزخانه یا رخت آویز بهره ببرید.
ساقه ها را باید در مکانی قرار دهید که نسبتا گرم باشد. دمای مطلوب در روش خشک کردن ریحان بدون سیاه شدن، بین 20 تا 25 درجه سانتی گراد است. ریحان ها باید در مکانی قرار گیرند که حشرات قادر به خوردن و جویدن آن ها نباشند و جریان هوا به خوبی در آن مکان برقرار باشد. ریحان ها باید در مکانی خشک و به دور از نور مستقیم قرار گیرند. نور خورشید، روغن موجود در برگ ریحان را خراب می نماید و باعث خرابی طعم آن ها می گردد.
- برای این که ریحان ها از گردوخاک در امان باشند، آن ها را در یک کیسه یا پاکت کاغذی قرار دهید و چند سوراخ روی آن ایجاد کنید تا هوا درون آن جریان داشته باشد.
- در این شیوه ، 2 تا 4 هفته طول می کشد تا گیاه به طور کامل خشک گردد. بعد از خشک شدن، برگ ها را از ساقه جدا کنید و آن ها را در یک ظرف شیشه ای یا پلاستیکی قرار دهید.
· مزایا و معایب شیوه خشک کردن ریحان در هوای آزاد چیست؟
یکی از معایب روش خشک کردن ریحان در هوای آزاد، مدت زمان زیادی ست که باید برای خشک کردن صرف گردد. بعلاوه پیداکردن یک مکان مناسب که شرایط لازم را داشته باشد، بسیار سخت است. از مزیت های این روش می توان به مقرون به صرفه بودن آن اشاره نمود و این که در شیوه خشک کردن ریحان در هوای آزاد، به تجهیزات و وسایل خاصی احتیاج نیست.
2. شیوه خشک کردن ریحان با ماکروویو
یکی از سریع ترین روش ها برای خشک کردن ریحان، استفاده از ماکروویو است. اگر زمان یا فضای کمی برای خشک کردن ریحان دارید، این روش مناسب شماست. مراحل این روش را به دقت دنبال کنید تا روش خشک کردن ریحان بدون سیاه شدن را از طریق ماکروویو فرابگیرید.
- در مرحله اول ضروری است که ریحان ها را بادقت کاملا بشوید تا هرگونه کثیفی از روی آن ها به طور کامل پاک گردد.
- در این روش در هر مرحله فقط 3 یا 4 ساقه را برای خشک کردن انتخاب کنید.
- ریحان ها را روی دستمال کاغذی یا پارچه قرار دهید و آن را داخل ماکروویو بگذارید. ماکروویو را در بالاترین دما تنظیم کنید و به مدت 20 تا 30 ثانیه روشن بگذارید.
- بعد از 30 ثانیه، برگ ها را مورد آنالیز قرار دهید. اگر برگ ها چروک شده بودند، دیگر لازم نیست آن ها را در ماکروویو قرار دهید.
- اگر برگ ها چروک نشده بودند، مجددا آن ها را به مدت 20 تا 30 ثانیه داخل ماکروویو قرار دهید. توجه داشته باشید که بیش از سه دقیقه نباید ریحان ها داخل ماکروویو قرار گیرند.
- در روش خشک کردن ریحان بدون سیاه شدن، زمانی که ریحان ها کاملا سرد شدند، برگ های چروک شده را از ساقه جدا کنید و آن ها را داخل ظرف شیشه ای یا پلاستیکی بریزید.
· مزایا و معایب روش خشک کردن ریحان در ماکروویو
این روش بسیار سریع است و در عرض چند دقیقه شما می توانید تمام ریحان ها را به طور کامل خشک کنید. خشک کردن ریحان در این روش احتیاج به ماکروویو دارد. در این روش علاوه بر حفظ رنگ سبز ریحان، عطر و طعم آن هم حفظ می گردد.
روش نگهداری از ریحان خشک
ریحان خشک را اگر به درستی نگهداری کنید تا یک سال دوام می آورد. گیاهان و سبزی های خشک با گذشت زمان، طعم خود را از دست می دهند و نور اضافی، این فرایند را سریع تر می نماید. به همین خاطر بهتر است که ریحان خشک را در مکانی تاریک نگهداری کنید.
ریحان خشک بهتر است در ظروف شیشه ای یا پلاستیکی مات نگهداری گردد. این ظروف باید درِ محکمی داشته باشند تا هوا نتواند در آن ها نفوذ کند. بهتر است برگ های خشک شده را به صورت برگ کامل نگهداری کنید و تنها زمانی که به ریحان خشک خردشده احتیاج دارید، آن ها را خرد کنید.
کلام آخر
استفاده از گیاهان معطر خشک به عنوان یک طعم دهنده در غذاهای مختلف، طعم و مزه لذیذی به غذاها می دهد. خشک کردن ریحان به دلیل حساس بودن برگ ها سخت تر از دیگر سبزی هاست و عمل خشک شدن باید با دقت و حوصله فراوان انجام گردد. در این مطلب دو روش خشک کردن ریحان بدون سیاه شدن را به شما پیشنهاد دادیم که با توجه به امکانات و شرایط خود می توانید یکی از آن ها را انتخاب کنید.
برای این که در فصل های مختلف سال، ریحان خشک در منزل داشته باشید، دیگر لازم نیست هزینه زیادی برای آن پرداخت کنید. در فصل تابستان که زمان برداشت ریحان است، می توانید مقداری ریحان خریداری کنید و با روش های بیان شده در این مقاله آن ها را خشک کنید، اگر شما هم روش دیگری برای خشک کردن ریحان می شناسید، شیوه خود را در قسمت نظرات سایت خبرنگاران برای ما بنویسید.
منبع: اسنپ مارکت