انتشار اشعار ضعیف افراد به نام پناهی و سپهری
به گزارش ذهن خاکستری، روزنامه خراسان: چند روز پیش پرویز پرستویی در صفحه خود شعری را به اشتباه به قیصر امین پور نسبت داد و صدای همه علاقه مندان به شعر را درآورد. نسبت دادن شعر های جعلی به شاعران بزرگ کشورمان مانند سهراب سپهری، قیصر امین پور، احمد شاملو و حتی مهدی اخوان ثالث پدیده ای است که به علت رشد فضای مجازی و انتشار و خواندن اشعار از این راه، بیشتر به چشم می خورد.
پویش مبارزه با نشر جعلیات در فضای مجازی به همین علت تشکیل شده و کوشش این گروه جمع آوری آثار منسوب به بزرگان ادبی و آنالیز درستی یا نادرستی آن هاست. سینا بهمنش شاعر و یکی از اعضای این پویش درباره این موضوع حرف هایی دارد که در ادامه آن ها را خواهید خواند.
اولویت با اشعاری ا ست که بیشتر دیده می شوند
پویش مبارزه با نشر جعلیات، خرداد 94 به همت جمعی از دانشجویان ادبیات فارسی، تاریخ و جامعه شناسی دانشگاه تهران تشکیل شده است و هسته مرکزی این گروه را دانشجویانی تشکیل می دهند که از نشر جعلیات در فضای مجازی نگران و از عواقب فرهنگی آن مطلع اند. سینا بهمنش به خبرنگاران می گوید:با فراگیر شدن اینترنت و شکل گیری فضا های مجازی و گروه های گفت وگو، افرادی برای جذب مخاطب آغاز به فراوری محتوای جعلی کردند. با توجه به علاقه ایرانیان به شعر،عده ای در جایگاه مروج مجازی فرهنگ و ادب قرار گرفتند و عده ای شاعر مجازی شدند. تا به امروز 800 شعر که در فضای مجازی بیشترین تیراژ را داشته اند با روش شناسایی این پویش، مهر جعلی خورده اند.
بخشی از جاعلان، شاعران جویای نام هستند
این شاعر چند گروه را عامل جعل ادبی می داند. او می گوید:گروه اول با هدف ایجاد خدشه بر چهره شاعران مردمی این سرزمین ورود نموده اند. گروه دوم، دنبال این لذت هستند که ببینند روز به روز بر تعداد اعضای مجازی گروه، صفحه یا کانال و بساطی که درست نموده اند، افزوده می گردد. روش کار گروه سوم این است که زیر شعر یا متنی از خود نام شاعر بزرگی را می نویسند. بعد از یک هفته که آن مطلب به واسطه نام یک شاعر بزرگ دست به دست شد و مورد توجه مخاطبان قرارگرفت، آغاز می نمایند به بیانیه دادن که شعر مرا به نام دیگری منتشر نموده اند. با این روش این شائبه را به وجود می آورند که چون شعر آن ها در حد آثار بزرگان است چنین اشتباهی شده و با مظلوم نمایی، حس ترحم مردم ساده دل را بر می انگیزند.
بزرگان شعر هدف جاعلان شعر هستند
اعضای پویش به طور مداوم در حال آنالیز گروه ها و کانال های پرطرفدار هستند. بهمنش می گوید :با توجه به محدودیت زمانی و تعداد اعضای تیم اجرایی، اشعار با تیراژ بالا در اولویت هستند. بعد از این که شعری به وسیله کارشناسان پویش، جعلی تشخیص داده شد، پوستری از آن شعر با مهر جعلی تهیه و در نهایت، جعلی بودن آن شعر اعلام می گردد. این شاعر در ادامه می گوید:جاعلان بیشتر این متون را به شاعران برجسته قدیمی نسبت می دهند از طرفی متاسفانه با ایجاد این تصور که آن اشعار پر از اشکال متعلق به بزرگان ادبیات کشورمان است، تصوری غلط از آن ها ایجاد می نمایند و به قول سیدعلی صالحی می توان این عمل را به نوعی ترور شخصیت شاعران در نظر گرفت.
شعر جعلی با مطالعه قابل تشخیص است
با توجه به نشر بسیاری از شعرهای جعلی در فضای مجازی، مردم به صورت ناخودمطلع در روند انتشار اشعار جعلی قرار می گیرند. بهمنش با اشاره به شمشیر دو دم بودن فضای مجازی می گوید:مطالعه مهم ترین روش تشخیص است. کسی که چند کتاب از آثار حسین پناهی را خوانده باشد با نوع نگرش و زبان خاص او آشنا می گردد و وقتی نام او را زیر دلنوشته یک نوجوان ببیند، می تواند درباره صحت موضوع شک کند. من هنوز هم به همه پیشنهاد می کنم کتاب بخوانند و به اینترنت اطمینان نداشته باشند. اگر به کتاب دسترسی ندارند، لااقل به سایت ها و صفحات معتبر مراجعه و صحت و سقم بسیاری از شعر ها را آنالیز نمایند.
پ
منبع: برترین ها