برطرف مو های زائد با طب سنتی
به گزارش ذهن خاکستری، روزنامه جام جم: شاید تا به حال برای شما هم این پرسش مطرح شده باشد که چرا تا این مقدار جنس و حالت موی سر افراد با یکدیگر فرق دارد و بعضی به منظور تقویت یا تغییر حالت و رنگ موهایشان به وفور از روش ها و شوینده ها و رنگ مو های مختلف گیاهی یا شیمیایی استفاده می نمایند، اما در مقابل بعضی افراد مو هایی حالت پذیر، پرپشت، قوی و موردپسند دارند و زیاد سراغ موهایشان نمی روند. برای پاسخ به این پرسش ها سراغ دکتر الهام پارسا، پزشک متخصص طب سنتی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی رفتیم. آنچه در ادامه می خوانید گزیده ای از پاسخ های این متخصص به پرسش های ماست.
در طب سنتی ایران اعتقاد بر این است که مو از فعل و انفعالاتی که روی اخلاط بدن ایجاد می گردد به وجود می آید. با توجه به این که فرد چه نوع مزاجی دارد و چه خلطی در بدنش زیاد است نوع موی متفاوتی خواهد داشت. شرایط مو می تواند ناشی از مزاج کلی بدن یا ناشی از مزاج عضو مغز باشد.
ارتباط مو و مزاج
فردی که در دوره نوزادی رشد موی سریعی داشته و در سن پیری دچار ریزش مو می گردد و در کل مو های تیره و پرپشتی دارد، دارای مزاج گرم است. اگر کسی مو های صاف و سفید داشته باشد بیشتر نشانه سردی مزاج اوست. داشتن مو های مجعد با رشد زیاد، نشانه خشکی مزاج است و افراد با این مزاج زودتر از بقیه دچار ریزش مو می شوند و افرادی که مو های نازکی دارند و سرعت رشد موهایشان کند بوده و ریزش موی کمتری دارند مزاج تر دارند. در خصوص شرایط مو ها باید توجه کرد که انواع رنگ مو ها و دستکاری مو ها اعم از کراتینه کردن، سشوارکشیدن های متعدد و... باعث تغییراتی در مو ها می گردد که از شرایط این مو ها نمی توان برای تشخیص مزاج استفاده کرد.
توصیه های خاص به هر مزاج
جهت حفظ سلامت مو علاوه بر توصیه های عمومی، یک سری توصیه های اختصاصی با توجه به مزاج مغز و کل بدن به افراد پیشنهاد می گردد. در افرادی که مزاج گرم و خشک مغز یا کل بدن دارند علاوه بر رعایت دستورات تغذیه ای مناسب این مزاج توصیه می گردد از روغن ها و مواد با مزاج گرم استفاده ننمایند. روغن های مرطوب نماینده و سرد مثل روغن بنفشه بادام انتخاب خوبی برای این افراد است و استفاده مکرر از سشوار و حرارت دادن و رنگ کردن مکرر مو ها به این افراد توصیه نمی گردد.
افرادی که مزاج سرد و تر مغز یا کل بدن دارند نیز علاوه بر توصیه های تغذیه مناسب مزاجشان بهتر است در غذا ها از ادویه جاتی مثل دارچین و زعفران و زیره بیشتر استفاده نمایند. بعد از حمام سریعا مو های خود را خشک نموده و در معرض باد سرد
قرار ندهند. روغن مالی با روغن های گرم برای این افراد مناسب است. کسانی که دارای مزاج سرد و خشک مغز یا کل بدن هستند نیز علاوه بر رعایت دستورات تغذیه ای باید از رنگ کردن مکرر مو ها بپرهیزند و سر و موهایشان را در معرض باد و سرما قرار ندهند. استفاده از لعاب گیاه ختمی و مالیدن آن به سر چند ساعت قبل از حمام برای این افراد توصیه شده است.
راز مو هایی پرپشت
تغذیه سالم برای داشتن مو هایی پرپشت و زیبا اهمیت زیادی دارد. وقتی تغذیه مناسب و کم خونی و ضعف عمومی -که از علل ریزش موهاست- برطرف گردد مو ها قوی و پرپشت خواهد شد. ورزش و فعالیت بدنی مناسب نیز با دفع مواد زائد به سلامت همه اعضای بدن بعلاوه مو ها یاری می نماید و باید دانست خواب کم و بدخوابی ها با تضعیف مغز سبب ریزش مو می گردد. بعلاوه شرایط روانی مناسب، نداشتن استرس و شرایط روحی خوب نیز از علل داشتن مو های زیبا بوده و باعث جلوگیری از ریزش مو می گردد.
البته باید توجه داشت کم مویی یا ریزش مو هایی که جنبه ارثی دارند به اقدامات و درمان های طب سنتی سخت تر جواب می دهند. طب ایرانی برای داشتن مو هایی خوب و سالم مصرف خوراک هایی را پیشنهاد داده است. خوردن مربا های به، سیب، بالنگ و هویج در صبحانه، غذا هایی مثل ماش پلو، خورشت به آلو، تاس کباب، آبگوشت، کباب راسته گوسفندی و تخم مرغ به عنوان وعده غذایی و میان وعده هایی مثل بادام، پسته، فندق، انجیر، آب سیب، آب هویج و مصرف سبوس برنج توصیه شده است.
برطرف چربی یا خشکی مازاد مو ها
در طب سنتی باید هر علامتی ریشه یابی و کل بدن درمان گردد. در خصوص چربی موی سر حتما باید دستگاه گوارش و به خصوص معده و کبد آنالیز گردد. چه بسا با درمان مشکل معده، مشکل چربی بیش از حد مو برطرف گردد.
در صورت نداشتن مشکل گوارشی، برای کم شدن چربی مو می توان از گل ختمی استفاده کرد؛ به این صورت که سه قاشق ختمی در یک لیوان آب کمی بجوشد. سپس آن را صاف و با دو قاشق سرکه مخلوط نموده و در حمام، سر را با این ترکیب شست وشو بدهید.
صحت ادعای برطرف مو های زائد با طب سنتی
یکی از علل وجود مو های زائد در طب سنتی ایران وجود سوءمزاج سوداوی در بدن بیان می گردد که با اصلاح و درمان این سوءمزاج قاعدتا تعداد مو های زائد کم می گردد. بعد از کندن مو های زائد استفاده از روغن رازیانه در طولانی مدت می تواند سبب از بین رفتن این مو ها گردد، ولی این درمان باید طولانی مدت انجام گردد. به یاد داشته باشید در صورت ایجاد مجدد سوءمزاج سودا، احتمال برگشت مو های زائد وجود دارد. البته باید توجه گردد در صورت وجود مو های زائد فراوان در بدن حتما در پی علل ایجاد نماینده این مشکل نظیر بیماری های هورمونی و... باشید و این مسائل را با دستورات و دارو های طب سنتی یا طب رایج درمان کنید.
رنگ مو های گیاهی تقویت نماینده است؟
بعضی عطاری ها ادعا می نمایند رنگ مو هایی با پایه گیاهی دارند که می تواند تقویت نماینده مو ها باشد. دکتر پارسا می گوید ترکیباتی مثل حنا، وسمه، مورد، سدر و... با جذب پوستی که دارند سبب تقویت مو ها می شوند. یک سری رنگ مو های گیاهی وجود دارند که حاوی ترکیباتی مثل وسمه، حنا، پوست گردو و... هستند که بر خلاف رنگ مو های شیمیایی با جذب از راه پوست سر می توانند سبب تقویت مغز شوند.
اما توصیه می گردد ترکیب های آماده عطاری ها که گاهی معلوم نیست چه موادی دارند را استفاده نکنید. ترجیحا بهتر است اجزای این رنگ ها را تک تک بخریم و ترکیب کنیم تا بدانیم از چه ترکیبی استفاده می کنیم. این که در فرمولاسیون بعضی رنگ مو های شیمیایی نوشته شده پایه گیاهی دارند، دقیقا معین نیست که این رنگ ها تا چه حد گیاهی هستند. اما وقتی گیاه یا روغنی همراه ترکیب شیمیایی گردد ممکن است تاثیری را نشان ندهد که به تنهایی یا با مخلوط شدن با مواد گیاهی داشته باشد.
پ
منبع: برترین ها